torstai 3. maaliskuuta 2011

Ammatinvalintaongelmia

Kohta alkaa haku ammattikorkeakouluihin ja mä en vieläkään oo varma, että mille alalle haen.

Peruskoulun jälkeen olisin halunnu merkonomi-ylioppilas kaksoistutkinnon, mutta tällä paikkakunnalla ei sellasta ollu, niinpä päädyin lukioon. Kaupallinen ala siis kiinnostaa, niin oon miettiny liiketalouden koulutusohjelmaa eli musta tulis tradenomi. Siinä mua arveluttaa työllisyystilanne, nimittäin

a) eräs tuttu kertoi siskostaan, joka valmistui tradenomiksi eikä ole saanut lainkaan koulutustaan vastaavaa työtä

b) luin Hesarista jonkun professorin yleisönosastokirjoituksen siitä, kuinka tradenomeja koulutetaan liikaa

c) Wikipedia sanoo "Tradenomiliiton (TRAL) mukaan tradenomeja koulutetaan liikaa, sillä huomattava määrä valmistuneista sijoittuu koulutusta vastaamattomiin tehtäviin tai ei työllisty lainkaan. Vuonna 2004 tradenomit olivat toiseksi suurin ryhmä AKAVAn työttömyystilastoissa."

Eli onko järkee kouluttauta suoraan työttömyyskassaan tai päätyä johonkin koulutustaan vastaamattomaan työhön? Toisaalta, tää juttu on hieman ristiriidassa ton kanssa. Ala ei vedä riittävästi nuoria? Ja ton mukaan palvelualan myynnin ammattilaisen keskipalkka on 3920 e/kk. Ihan mukavan kuulonen! :D

Tradenomien "suuntautumisvaihtoehdoista" (en nyt keksiny parempaakaan sanaa :D) en oikein tiedä, että mikä olis kiinnostavin. Koulussa, johon haen, vaihtoehtoina on markkinointi, projektijohtaminen, taloushallinto ja yrittäjyys. No se on aina ollu mulle jotenkin selvää että yrittäjäks en halua, haluan nimittäin varman ja säännöllisen toimeentulon. Taloushallinto, no jaa, en halua vaan pyöritellä itekseni jotain lukuja vaan haluan ihmisläheisen työn. Projektijohtaminen, hmm, luulen vähän että mulla ei oo kiinnostusta pitkiin projekteihin. Haluan "nopeempaa" työtä, jos tiiätte mitä tarkotan? Sit jääki markkinointi. Koulun sivuilla sitä kuvaillaan näin: "Markkinoinnin suuntaavat opinnot on tarkoitettu opiskelijalle, joka on kiinnostunut markkinointi-, myynti-, mainos- ja tiedotusalojen ammateista." Ehkä eniten kiinnostaa se myynti, musta vois tulla vaikka kiinteistönvälittäjä - tosin siinä sit ne tulot ei ois niin varmat.  Joku markkinointi-/mainostoimistotyö... En tiiä. Jotenkin ei vaan tunnu ihan omalta suunnitella jotain mainoskampanjoita.

www.weheartit.com
Toinen koulutusohjelma mitä oon miettiny, on hotelli- ja ravintola-alan ko eli valmistuisin restonomiksi. Oppilaitoksen nettisivuilla kerrotaan näin: "Hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelmasta valmistuneen ydinosaamisaluetta ovat hotelli- ja ravintola-alan työnjohdon ja liikkeenjohdon tehtävät, markkinointi- ja myyntitehtävät sekä käytännön ammatilliset työtehtävät." ja "Hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelmasta valmistunut restonomi sijoittuu ammattialansa asiantuntija-, kehittämis- ja esimiestehtäviin." Voishan tuostakin löytyä jotakin joka mua kiinnostas. :)

www.weheartit.com
Restonomiks hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelmasta kouluttautumalla vois tehdä baarimikon töitä jos "suuntautuu" baarimikoks. On olemassa myös tällanen koulu ku European Bartender School. Sieltä valmistuu baarimestariksi. Oon käyny amiskan järjestämän  drinkkikurssin jossa tehtiin erilaisia drinkkejä ihan oikeella baarivälineistöllä, ja se oli musta kivaa. Tuolla koulussa sais baarimestarin pätevyyden 4 viikossa ja se maksaa Helsingissä 1290 e. Tai sitten vois käydä ton vaikka Lontoossa tai Phuketissa! Pääsis reissuun oikeestaan ilmaseks kun koko homma on samanhintanen ku Suomessa. :) Tuo koulu olis siks hyvä, että baarimestarin hommat on sellasia että jaksaako niitä tehä enää viiskymppisenä, eli onko järkee käydä 3,5 v koulua siihen? Ammattikorkeesta vois valmistua johonki muuhun ammattiin. Baarimestarin työtä jaksais varmasti nuorena tehdä vaikkapa lisätyönä opiskelujen ohella ja kesätöinä - ja tosiaan kun se mua kiinnostaa. Siinä on vaan se ikävä puoli, että työ on väistämättä ilta- ja yötyötä. Millä ajalla mä oon poikaystäväni kanssa? Eihän me nähtäs ikinä!

Tärkeintä mun tulevaisuuden työssä on ehkä se, että se olis asiakaspalvelutyö. Se on se mikä kaikista eniten kiinnostaa, haluan olla ihmisten kanssa tekemisissä. Mikään yksinäinen toimistotyö tietokoneen ääressä nöpöttäen ei sopis mulle alkuunkaan. :D


Oon tehny työkkärin AVO-ohjelman testin, ja siinä kärkeen tulevat ammatit niin kiinnostusten kun työn ominaisuuksien mukaan järjestettynä on asiakaspalvelualoja. Lentoemännän töitä oon kanssa miettiny. Pääsis matkustelemaankin! =) Ja aika kärjessä on myös baarimikko. :P


Päädyn sitten opiskelemaan mitä alaa tahansa, niin voihan se olla, että opintojen edetessä kirkastuu  mitä mä haluan tulevaisuudessa tehdä.  Eihän koulutusohjelman vaihto ole mahdotonta. :)

2 kommenttia:

  1. Hei,

    Tilitoimiston edustajana voin todeta, että taloushallinnon osaajalta ei työt lopu. Tradenomin tutkinto antaa hyvän pohjan ammattitaidon rakentamiselle. Taloushallinnon töissä tarvitaan nimenomaan ulospäin suuntautuneita ja ihmisten kanssa toimeentulevia yksilöitä. Niitä lukujahan ei kukaan omaksi ilokseen tuota vaan tuotoksella on tarkoitus tukea yritystoiminnan kehittämistä.

    Onnea ja menestystä valitsemallesi tielle jokatapauksessa!

    T: Ilkka

    VastaaPoista
  2. Itse mietin joskus kanssa ammatinvalintaa siltä kannalta, että missä työllistyy hyvin. Niin väärä tapa ajatella! Tärkeintä on tehdä ja opiskella sitä, mitä haluaa ja mikä oikeasti kiinnostaa. Työelämää on kuitenkin se +40 vuotta edessä. Miksi siis kouluttautua vara-ammattiin kun olisi voinut mennä sinne, mihin halusi? Lukiossa opo kertoi, että yli 90% vastavalmistuneista poliiseista päätyy suoraan työttömyyskortistoon. Silti ihmiset jonottavat koulutusohjelmaan pääsyä.

    Nykyään ei ole mitenkään ihmeellistä vaihtaa alaa kesken kaiken. Sitä tekee aika monet. Jos se tradenomin koulutus kiinostaa, niin hae ihmeessä. Jos valmistumisen jälkeen (tai aikaisemmin) tuntuu siltä, ettei ala kiinnostakaan enää tai et saa töitä, niin kouluttaudu jollekin toiselle alalle. Eihän se osaaminen sieltä häviä mihinkään. Aina voi palata tradenomin töihin vaikka olisit välillä ollut se baarimikko (btw, se spotifyn mainos on herättänyt myös oman mielenkiintoni :D)

    VastaaPoista